17 Ağustos 2015 Pazartesi

Dövme

Dövme Nedir


Vücudumuza iğne ile işlenen boyalara dövme siyoruz. Derimiz en dışta epidermis ve onun altında dermis tabakası bulunuyor. Dövme boyaları epidermis ile dermis tabakaları arasına yapılıyor. Peki neden vücudumuza bu işaret ve süsleri yaptırıyoruz. Yani bunun bir tarihi arka planı olmalı. Sonuçta durduk yere hiç bir manya dur  vücudumu boyayayımm demez. Hoş günümüz insanı diyor ama akıl tutulması çağına yaşadığımızdan çok da anormal karşılamıyorum. 

Dövmenin tarihi genelde ilkel insan kabilelerine kadar gidiyor. Pek çok kabile vücuda yapılan bu işaretlerin hastalıklara ve kötü ruhlara karşı koruyucu olduğunu düşünüyorlarmış. Tabi zaman ilerlemiş ilkel insanlar özel mülkiyetçilikle birlikte köle edinmeye başladıklarında dövme kölelerin sahibini belirleyen bir ayraç halini alıyor. Roma döneminde lejyonların askerleri de kendilerine dövme yaptırıyorlar yani askeri amaçlı kullanım da ortaya çıkıyor. 


Eh tabi bir de kadın faktörü var kadınlargüzellik amaçlı bu dövmeleri kullanmaya başlıyorlar. Özellikle eski mısırdan kalan mumyaarda dövme izlerine rastlanıyor. Dövme için akıl tutulması dedim ya, aynen öyle en aklı başında millet olan antik yunanlar dövme için barbar işi diyerek uzak durmuşlar, suçlulara ve kölelere ayırtetmek aksatlı uygulamışlar ama. Bir de döve özellikle kızılderili kabilelerde süs için kullanılmış, kadını erkeği vurmuşlar kendileriini dövmeye, zaten günümüzde ABD'de bu kadar yaygın olmasının nedeni de bu herhalde. Birde garibim afrikalılar var onlar da işte can sıkıntısına yapmışlar bu tarz olayları.

Sonra gel zaman git zaman ortamlar değişiyor, e tabi zaman değişince çelik de değişiyor, işte bu sebepten dolayı denizcilerde yeniden dövme modası çıkıyor. Yani günümüz avrupasına bu dövme denen zamazingoyu gemiciler taşıyor. Sonrası hepimizin malumu.

Koluna japonca harflerle yazı yazdıranından tutun da çok yaratıcı olduğunu düşünerek barkod dövmesi yaptıranına bir sürü insan türüyor işte. Ha bir de bunların sevgilisinin asını yazdıranlar, bayrak çizdirenler ve canım annem yazanlar var ki anlam vermek çok zor.

Dövmenin Zararları


Şmdi bu yazıda dövme hakkında bilgiler verdik, nereden türedi nasıl oluyor falan diye. Peki bu dövmenin zararları var mı. Elbette var, ilkel insanların kemik ve iğne ve iplikle yaptığı bu dövmler zmaanla bir endüstiri halini aldı, çeşit çeşit boyalar dövme makineleri, envai çeşitte araç işte. Evvela bir uyarıda bulunayım, araştırmalarımda öğrendiğim bir gerçek var ki tam bir fecaat, cilt altına uzman doktor olmadan müdahale edilmesi yasak. Yani bu dövmeciler aslında suç işliyor. Kaldı ki size dövme fişi faturası kesmedikleri için vergi de kaçırıyorlar. 

Ama dövmenin asıl zararı o değil. İlk olarak kullanılan boyanın kalitesi önemli, ancak gene bir başka bilgi vereyim, cilt altına işlenen hiç bir boya masum değil, yani dövme boyaları sağlığınnıza direkt zararlı. Hele bazı renkler için kullanılan çeşitli pigmentler ağır metaller içeriyor ki bu ileride kansere yolaçabilir. 

Dövmenin bir diğer zararı dinen yasak olması. Hani dindarlar için yazıyorum en son diyanet işleri başkanı dövme için dinen zararlı o dövmeleri sildirin dedi, araştırmalarda dövmenin abdeste uygun olmadığını da okudum.


Neden Dövme Yaptırmamalısınız


Dövme dediğiniz şey anlık heveslerle yapılan bir işlem. Yani bir anlık heyecanla yaptırdığınız bir şeyi ömür boyu vücudunuzda taşımayı göze almanız gerekiyor. Yani değmiyor, bu satırları yazan ben hem bir gafletle dövme yaptırmış, dövmecinin kötü işçiliği bir yandan sonra zamanla sıkılma diğer yandan, harıl harıl bunu sildirme derdine düştüm.

Dövmenizden bir gün bıkarsınız. Bu kulağınıza küpe olsun, en temizi hiç yaptırmamak. Ayrıca dövme yaptırdığınızda daha cool ya da farklı olmuyorsunuz. Aksine damgalı eşşeğe dönüyorsunuz. Yani farklı olmak, cool olmak için bence kitap okuyun, sanatla uğraşın hobileriniz olsun. Dövme sizi farklı yapmıyor. Kolunuza bacağınıza çizdirdiğiniz işaretler sizi bir görüşe daha bağlı yapmadığı gibi, bir kadına veya erkeğe daha aşık yapmıyor, hele annenizi sevdiğinizi göstermek için canım annem yazdırmayın, bir buket çiçek alın kadına. 

Dövme Pişmanlıktır


Yer yüzünde dövme yaptırmış ve bundan memnun olan aklı başında insan bulamazsınız. Hayatınız amerikan filmelerindeki gibi chopper (çapır) motor sırtında geçen işsiz güçsüz bir insan olarak geçmiyor. Ama işte özentiden oluyor bunlar. En ucuz dövme fiyatlarını araştırıp istanbul, izmir, ankara, bursa, eskişehir, adana, mersin, antalya, trabzon, gibi illerde dövme stüdyolarında ömür törpüleyip, dövme modelleri peşinde geçireceğinize kendi hayatınız için bir şey yapın ve lütfen dövme yaptırmayın.

Unutmayın ki her özenti ve moda bir gün biter, özentileri geçtim, gerçekten en cool, marjinal ve farklı olanlarınız dahi bir gün, kendisini caney caney eşliğinde bir düğün halayında bulacak. Yani demem o ki dövme zararlı bir şey ve yaptırmayın.

Peki yaptırsınız ve silmek istiyorsanız, dövme silmek mümkün mü, yazımdan başlayıp, blogdaki yazıları okuyunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder